Tovább a fő tartalomhoz

Simon Tamás blogüzenete

Ha nem haladsz, csak kínlódsz, a kifogások gyűlni fognak. Mit tehetsz, hogy gördülékenyebb, hatékonyabb és gyorsabb legyen a tanulás?  

Ha nyelvtanulásra adjuk a fejünket – de inkább erre KÉNYSZERÜLÜNK –, hajlamosak vagyunk kifogást kifogásra halmozni. Ha nem haladsz, csak kínlódsz, a kifogások pedig gyűlni fognak. Mit tehetsz, hogy gördülékenyebb, hatékonyabb és gyorsabb legyen a tanulás?

Nincs rá időm

Az iskola kellemes keretei közül kikerülve hamar szembesülünk azzal, hogy munka mellett kevés idő marad a tanulásra. Ha van is szabadidőnk, azt szívesebben töltjük moziban, a barátainkkal vagy szeretteinkkel, mint nyelvórán ücsörögve, szavakat és nyelvtani szabályokat biflázva. Beléptünk a „hallgattam volna a szüleimre” korba, amikor már tudjuk, hogy tényleg általánosban, vagy középiskolában kellett volna többet foglalkozni a nyelvtanulással… Késő bánat, de inkább fókuszáljunk a megoldásra!  

Lesz időd! Hogyan? 

  1. Rendszeresség: 

    Ha minden nap 5-10 percet töltesz csak tanulással, az máris 5-10 perccel több, mint a semmi. Ha ezt a pontot betartod, biztos lehetsz a sikerben, egyre többet fogsz tudni. Napi 5-10 perc énidő a fejlődésre neked is jár!
     
  2. Kitölteni a holtidőt:

    Online, bárhol, bármikor, saját tempóban, amikor csak lehetőséged van rá, gyakorlhatsz, haladhatsz, tanulhatsz, fejlődhetsz a RaabeKlett Online kurzusaival.
     
  3. Napirend:

    Ahhoz, hogy az első pontot be tudd tartani, fontos ez az utolsó pont is. Napi 5-10 percet jelölj ki tanulásra. Ez lehet utazás közben, miközben a reggeli kávét iszod vagy ebédidőben a munkahelyeden. Tartsd be az első pontot!

A "kötelező" rossz

Ez a bizonyos szó annyi mindent megmérgez. Te szívesen olvastad a kötelező olvasmányokat? Diákként ezzel az egy szóval a világ túlsó felére tudtak volna üldözni, igazAz nyelvóra ugyanúgy csak egy tantárgy volt mint a matematika vagy a történelem. Kevés gyerek képes felmérni és felismerni a nyelvtanulás jelentőségét, illetve kihatását az egész eljövendő életére. Nagyon fontos lépés, hogy el tudd engedni ezt az érzést. Próbálj inkább arra koncentrálni, milyen új és jó dolgokat fog hozni az életedbe az új nyelv. Koncentrálj a célodra, legyél kellően felnőtt! Te már tudatosabb vagy, tudod milyen hatása lesz az életedre, ha sikerül.    

Úgyse sikerül

A pozitív hozzáállás csodákra képes! Jó magyar módjára hajlamosak vagyunk azon görcsölni, hogy mit nem tudunk még, mi az, ami nem megy. Mi lenne ha az apró sikerekre, a haladásra koncentrálnál inkább? Tanultál pár új szót, kifejezést? Jár a dicséret! Megértettél egy nyelvtani szabályt? Siker! Megy az igeragozás, pedig csak kétszer olvastad át? Zseni vagy! Legyél büszke a kisebb sikerekre is és legyél sokkal türelmesebb magaddal. Ünnepeld meg a sikereidet, oszd meg barátaiddal, családoddal, és a pozitív visszajelzések is segíteni fognak. Ez a kitartás és a motiváció kulcsa!    

A világon bárki