Tovább a fő tartalomhoz

Simon Tamás blogüzenete

A fejlődő technológia szinte minden tevékenységünkbe, minden szakma életébe beférkőzik. Nincs ez másként a pedagógiával sem, rengeteg olyan eszköz található az interneten, amivel feldobhatunk, hatékonyabbá tehetünk egy-egy foglalkozást. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 11 + 1 db olyan ingyenes online eszközt, amit érdemesnek tartunk a kipróbálni.

Canva

A Canva.com egy grafikus eszköz, aminek szinte végtelen a felhasználási lehetősége. Közösségi média posztokat, plakátokat, meghívókat, önéletrajzokat, diasorokat és kinyomtatható feladatlapokat készíthetünk vele játszi könnyedséggel. A hangsúly tényleg az egyszerűségen van, a hagyományos képszerkesztőknél, szövegszerkesztőknél százszor könnyebben készíthető vele látványos munka. Ez a gyorstalpaló segít a feladatlapok gyors elkészítésében: https://keszsegfutar.hu/oktatas/latvanyos-feladatlapokat-egyszeruen-a-canva-segitsegevel/

Kahoot

A kahoot.it alkalmazással quizeket lehet készíteni, amin a diákok a telefonjukat használva mind részt vehetnek. A legideálisabb felhasználás, ha a kérdéseket kivetítjük a válaszlehetőségekkel, a telefonján pedig mindenki (vagy minden csapat) bejelöli, hogy melyik választ gondolja helyesnek. Nagyon izgalmas, jópofa versenyek szoktak kialakulni.

Számegyenes generátor

A számegyenes generátorral kinyomtatható vagy dokumentumokba beilleszthető képként kapunk egy számegyenest az általunk megadott intervallumban, az általunk megadott jelölésekkel

Nincs más dolgunk, csak megadni a kezdő értéket és a legmagasabb értéket, bejelölni, hogy milyen intervallumok legyenek halszálkával jelölve, illetve milyen értékeket tüntessen fel a minimum és maximum között.

Redmenta

A redmenta.com segítségével online teszteket lehet létrehozni, amiket automatizáltan értékel a rendszer, tehát egy csomó javítási időt lehet spórolni a használatával. Azonnali visszajelzést kap a diák, és ezt a visszajelzést láthatja akár a tanár és a szülő is. Használható akár házi feladatként is, hogy egy online tesztet töltsenek ki, így óráról órára visszajelzést kaphatunk, hogy mely feladatok, kérdések okoznak gondot a csoportnak.

Pixabay

Ez egy kép, grafika és ikon gyűjtő oldal. Elsősorban a kisebbekkel foglalkozó pedagógusoknak lehet nagy segítség, akiknél fontos, hogy látványos, jópofa képek, ikonok szerepeljenek a feladatlapokon. A korábban említett Canva.com oldallal együtt használva elképesztően változatos és kreatív feladatlapokat készíthetünk.

Keresztrejtvény generátor

Beszédes neve van ennek az eszköznek: nyomtatható vagy dokumentumba beilleszthető keresztrejtvényeket tudunk generálni a segítségével. Kell adnunk egy címet és egy feladatleírást, majd pedig a kérdéseket, válaszokat, amennyit csak szeretnénk. A végén az alul lévő hatalmas zöld Make Crossword puzzle gombra kattintva legenerálódik a keresztrejtvény.

Google drive

Ez a legelterjedtebb felhőszolgáltatás, hiszen minden gmail-es email fiókhoz jár automatikusan 15 gigabájt tárhely ingyen. Egy nagyon okos rendszer, ahová feltölthetjük a fájlokat, mappákba rendszerezhetjük, majd megoszthatjuk ezeket a mappákat a diákokkal.

Szerkeszthető dokumentumokat, táblázatokat, diasorokat is létrehozhatunk. Ezek esetében eldönthetjük, hogy a diákoknak csak olvasói jogkört adunk, vagy engedélyezzük számukra is a szerkesztést.

Egy külön posztban összegyűjtöttük, mik azok a Google Drive funkciók, amit egy pedagógusnak mindenképp ismernie kell.

SwiftScan

Ez egy mobil alkalmazás, amivel könnyedén beszkennelhetünk bármilyen papír alapú dokumentumot a telefonunk kameráját használva. A létrejött digitális fájlt aztán megoszthatjuk a szokásos módokon, elküldhetjük email-ben, stb.

AnswerGarden

Ez egy mobil alkalmazás, amit sajnos csak úgy tudunk használni, ha a csoport minden tagjánál le van töltve. A lényege, hogy feltehetünk egy olyan kérdést a csoportnak, amire egy-két szavas választ adhatnak. Pl. Mi jut eszedbe az 1956-os eseményekről? A válaszok megjelennek a kivetítőn, és egy szófelhő alakul belőle. Azok a kifejezések, amiket többen is írnak, azok nagyobbak lesznek, mint amiket csak egy-egy ember írt.

AnkiDroid

Nyelvtanároknak lehet hasznos, szódolgozatok előtt ez az androidos alkalmazás. A lényege, hogy akár a tanár is felviheti az adott lecke szavait. Minden diák betöltheti az alkalmazásba a tanár által felvitt szavakat, és a rendszer folyamatosan dobálja fel nekik azokat, figyelembe véve, hogy melyik szót mennyire értékel nehéznek a tanuló. A könnyű szavakat egyre ritkábban mutatja, a nehezeket pedig gyakrabban, mindaddig, amíg könnyűekké nem válnak.

Pinterest

Bámilyen készségfejlesztő foglalkozáshoz végtelen mennyiségű ötlet található látványos képekkel, videókkal. Egy kis angol tudás azért nem árt.

+1: TooNoisy

Ez az alkalmazás méri a hangzavart, és ha egy bizonyos értéknél nagyobb a nyüzsgés, akkor hangjelzéssel figyelmeztet. Jó módszer ez arra, hogy pl. dolgozatírás közben ne a tanár szubjektív megítélésére legyen bízva, amikor szól rá a társaságra. Egy ilyen objektív mérőeszköz használatakor jellemzően moderálják magukat a diákok.

A cikk szerzője: https://keszsegfutar.hu/



A világon bárki